Иранските военни в събота тестваха нови атакуващи безпилотни самолети в крайбрежната

...
Иранските военни в събота тестваха нови атакуващи безпилотни самолети в крайбрежната
Коментари Харесай

Иран тества дронове в Ормузкия проток

Иранските военни в събота тестваха нови атакуващи безпилотни самолети в крайбрежната зона на Оманския залив и покрай стратегическия Ормузки пролив. Това е част от настоящите им годишни учения, заяви АП.

Държавната телевизия сподели, че атакуващият дрон Ababil-5 е бил употребен по време на военни игри за първи път и успешно е блъснал задачата си с бомба, откакто е минал 400 километра. Иран е тествал доста други военни дронове през последното десетилетие.

Припомняме, че военните дронове са още един мотив за спор сред Иран и Съединените щати и техните съдружници, които настояват, че Техеран доставя на Москва дронове, употребявани при офанзиви в подкрепяната от Запада Украйна.

През ноември Иран призна, че е доставил на Русия дронове, като добави, че доставката е пристигнала преди войната на Москва в Украйна. Иран твърди, че е поел ангажимент да спре спора.

Ормузкият проток се намира в устието на Персийския залив и е от решаващо значение за световните енергийни доставки, като към една пета от целия нефт, търгуван по море, минава през него.

Командоси и десантна пехота участваха във военните игри, наречени " Zolfaghar-1401 ", дружно с изтребители, хеликоптери, военнотранспортни самолети и подводници. Иранските военни също ще изстрелват ракети и системи за противовъздушна защита.

Иран постоянно провежда подобни учения, с цел да усъвършенства отбранителната си мощност и да тества оръжия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР